Hälsosam mat

All mat tillagas på Stattena förskola som har ett tillagningskök som sedan levereras till vårt mottagningskök.

Vi försöker alltid i första hand välja det ekologiska alternativet när vi gör våra inköp. När en måltid består av mer än 70 procent ekomat markerar vi den med ett E. Ekologisk kost innebär att vi ger ditt barn mat som inte odlats med konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteende.

En vegetarisk måltid i veckan!
Även detta är hälsosamt för ditt barn och bra för vår miljö.

Tallriksmodellen
Den första delen består av potatis, pasta, ris, bulgur och bröd. Den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Denna delen är lika stor som den andra. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter.

Om mitt barn inte äter kött en dag?

Protein
Kött består av i genomsnitt 19 procent protein.
Baljväxter innehåller cirka 26 procent protein.
Sojabönor innehåller cirka 37 procent protein.

Aminosyror
Köttet är berikat av viktiga aminosyror. Mjöl, gryn och bröd innehåller också mängder av essentiella aminosyror. I kombination med andra livsmedel, till exempel ärtor och bönor, ger de tillräckligt av de nödvändiga aminosyrorna.

Järn
Järn finns i kött, fisk, ägg och vegetabiliska livsmedel. Så som fullkornsprodukter, spenat, broccoli och bananer.

Kroppen har lätt för att ta upp det järn som finns i kött. Men i kombination av till exempel vitamin C tar kroppen upp järnet från växtriket lika bra.

Finns inte i växtriket, men i alla mjölkprodukter.